viitorul meu.ro Cum trebuie sa arate un CV? Ce este scrisoarea de intentie Infiintam un ONG? Vreau afacerea mea! Resurse/Legaturi utile Contact

Modul de īntocmire a unui Curriculum Vitae:

CUPRINS
Prezentarea datelor personale
Studiile
Experienta profesionala
Informatii suplimenatare
Recomandari

Practic nu exista o reteta unica pentru īntocmirea unui CV.Fiecare trebuie sa-l adapteze atīt la pregatirea profesionala proprie, cīt si la cerintele locului de munca (postului) pentru care candideaza.

Exista, īnsa, anumite reguli generale ce trebuie respectate.

Prezentarea datelor personale de identificare:

 • numele si prenumele;
 • data si locul nasterii;
 • adresa la domiciliu;
 • numarul de telefon la care puteti fi contactat;
 • starea civila
 • numarul copiilor.

Evitati sa precizati ca sīnteti divortat(a) sau īn curs de divort. Nu indicati vīrsta copiilor, iar daca aveti copii mai mici, nu subliniati ca ati putea avea careva probleme cu regimul zilei de munca sau alte probleme.

Aceste date se īnscriu sub titlul precizat la p.1. Ele se īnscriu direct, fiecare din alineat, de la capatul rīndului.

Partile distincte ale CV-ului nu se numeroteaza (īn acest model aceasta se face pentru a putea distinge mai usor principalele aspecte ce trebuie abordate.

Studiile.

La acest punct se vor descrie, īn ordine cronologica inversa,denumirea scolilor absolvite, anul absolvirii, calificarea dobīndita, media de absolvire (daca considerati ca merita sa fie mentionata).

Se mentioneaza si cursurile de calificare, recalificare, perfectionare, specializare, dar numai cele care sīnt direct legate de locul de munca "tintit" si care pot sa va mareasca sansele obtinerii locului de munca pentru care candidati.

Prezentarea fiecarei forme de īnvatamīnt se va face din rīnd nou.

Experienta profesionala.

Cunoscīnd particularitatile locului de munca "tintit", la acest punct se vor enumera īn ordine cronologica (sau dupa importanta) toate locurile de munca avute anterior, punīnd accentul pe experienta din domeniul respectiv.

Daca anterior nu ati mai lucrat īn domeniul respectiv, atunci veti scoate īn evidenta calitatile profesionale si abilitatile personale, pentru a crea o imagine clara si potrivita a personalitatii dumneavoastra.

Daca acesta este primul loc de munca, atunci veti pune īn valoare abilitatile personale, energia, dorinta īntemeiata de a lucra īn acest domeniu, exemplificata cu realizari din perioada scolara sau studenteasca.

La toate aceste informatii se vor face precizari referitoare la: perioada de angajare, denumirea firmei/ scolii, meseria/ functia, succese si reusite (īn caz de necesitate).

Informatii suplimentare.

La acest punct se vor face mentiuni referitoare la nivelul de cunoastere a unei limbi straine, abillitatile de explorare a PC, conducerea automobilului, disponibilitatatea de a lucra peste program, disponibilitatea de a face deplasari īn alte localitati etc.


Recomandari:

1. Sa fie scurt si explicit.

Nu va apucati sa va scrieti autobiografia !

Scrieti ceea ce este cel mai important sa stie cel care va citi.

Rezumati punctele principale ale activitatii dumneavoastra profesionale si prezentati-va realizarile si experienta intr-un numar redus de cuvinte.

Folositi fraze scurte.Fiti concis.

Tineti la indemana doua versiuni ale CV-ului: una de o pagina, pentru situatiile in care concizia va fi apreciata si una mai lunga (2-3 pagini) pentru acelea cind trebuie sa furnizati mai multe detalii.

2. Sa aiba un aspect atragator.

Mesajul care trebuie sa iradieze din CV-ul dumneavoastra cind va fi in miinile celui care face angajarile trebuie sa fie "Reprezint un profesionist".

Folositi hirtie standard, A4, de calitate buna, alba sau de o culoare pastel, discreta (galben-pai e una din cele mai indicate). Tipariti-l pe o imprimanta jet sau laser. Cerneala neagra e cea mai potrivita. Nu abuzati de fonturi speciale sau artificii grafice, vor strica impresia. Fiti sobru dar nu monoton.

3. Scrieti o scurta nota referitoare la obiectivele dumneavoastra.

Spuneti in maxim trei propozitii scurte ce doriti sa realizati in mod special, ce va anima sa solicitati postul.

4. Capitolele care trebuie sa fie dezvoltate:

 • Studii.
 • Cursuri speciale.
 • Domenii de interes profesional.
 • Limbi straine.
 • Experienta.
 • Abilitati si realizari.
 • Publicatii, articole, conferinte.
 • Distinctii, premii.
 • Asociatii profesionale.
 • Date personale.
 • Referinte.

Puteti include si alte teme, in masura in care reprezinta puncte forte si tintesc scopul dumneavoastra. Organizati-va astfel temele incit sa scoata in evidenta calitatile si sa estompeze punctele slabe.

5.Studii.

Enumerati diplomele, institutiile si perioadele incepind cu cea mai recenta scoala absolvita / cea mai importanta diploma. Pe cel ce va citi il va interesa mult mai putin ce scoala generala ati urmat decit ce facultate ati absolvit, de exemplu.

Usurati-i parcurgerea CV-ului, incepind cu ce e mai important.

E recomandabil sa mentionati toate cursurile relevante si chiar de mai mica importanta daca au legatura directa cu activitatea ceruta in postul respectiv. Referiti-va numai la cursurile in urma carora ati obtinut o diploma, atestat, acreditare.

6. Experienta.

Enumerati institutiile in care ati lucrat, functiile avute si data angajarii, in ordine cronologica. Mentionati orice e relevant, chiar daca a fost jumatate de norma sau chiar voluntariat. Mentionati orice promovare in functie, va scoate in evidenta capacitatea de asumare a unor grade de raspundere superioare. Daca exista perioade de somaj, nu le citati, dati doar datele exacte in dreptul fiecarei functii.

7. Abilitati si realizari.

Descrieti realizarile folosind cuvinte dinamice :proiectat,condus, redus, simplificat.

Scoateti in evidenta ceea ce ati realizat, nu ceea ce aveti posibilitatea sa realizati.

In loc de "Pot administra eficient un buget" spuneti " Reducind bugetul cu 10% prin reducerea cheltuielilor in departamentul x, am realizat o crestere a profitului de 15%". Enumerati realizarile referitoare la functiile mentionate in capitoul "Experienta".

8. Publicatii, articole, conferinte.

Calitatile de comunicare sunt destul de rar intilnite si foarte apreciate in prezent. Nu uitati sa uzati de acest punct in favoarea dumneavoastra.

9. Referinte.

Potentialii dumneavoastra superiori nu au nevoie sa li se spuna ca va pot cere referinte. Daca veti prezenta o lista de nume, verificati daca numerele de telefon si adresele sunt la zi. Nu mentionati o persoana inainte de a o intreba daca e dispusa sa va acorde o recomandare pozitiva in caz ca i se va cere. Nu mentionati o persoana care v-ar aduce laude neconvingatoare.

Tineti minte!

Curriculum Vitae pentru angajator este un prim contact cu dvs., de aceea nu se recomanda ca CV sa fie întocmit de catre o alta persoana.

Desi pentru moment se poate atinge scopul dorit - ANGAJAREA, timpul poate sa va aduca si surprize neplacute CONCEDIEREA

Scrieti cel putin doua Curriculum Vitae.

Scrieti unul traditional, folosind ideile prezentate anterior si altul original, care sa reflecte stilul dumneavoastra personal.

Schimbati ordinea temelor, laudati-va, folositi o hirtie de culoare tipatoare, dactilografiati-l pe o masina de scris veche, faceti orice altceva va trece prin cap. Folositi versiunea aceasta cind simtiti instinctiv ca va va folosi. Testati efectul, imbunatatiti-l pe parcurs Intocmiti versiuni diferite pentru diferite domenii si situatii.

Rugati cel putin doua persoane sa citeasca versiunea finala.

Nu va pierdeti timpul cu cei care nu au calitatile necesare acestui fapt sau cei care nu au simt critic. Nu trimiteti niciodata un curriculum vitae cu greseli de ortografie, dactilografiere sau de orice alta natura.

Nu atasati o carte de vizita sau o fotografie.

Veti da impresia ca sunteti pretentios.

Atasati intotdeauna o scrisoare de intentie.

In felul acesta veti solicita efectiv postul dorit si va veti expune motivele pentru care doriti acest post.